Vlaštovčí hnízdo, Krym

Autor

Jakub Neumann

Rok

2022

Rozměry

30 × 20 cm

Materiál

plátno

Námět

architektura

Styl

fotorealistický

Tento zámek v neogotickém stylu byl vystavěn mezi lety 1911 – 1912 poblíž městečka Gaspra na 40 metrů vysokém útesu. Stojí tu tedy již více jak 100 let a stal se tak ozdobou mysu Ai-Todor a symbolem jižního pobřeží Krymu.

Na místě dnešního zámku, na vrcholu útesu Aurora, stála původně pouze dřevěná chatka. Zbudovat si ji nechal někdejší ruský generál, jemuž byl pozemek věnován za zásluhy. Vlastnictví se ovšem neustále měnilo až pozemek nakonec skončil v rukou německého milionáře Barona von Stiegela, který chatku zboural a nechal na jejím místě zbudovat Vlaštovčí hnízdo. Ačkoli je architektonicky stavba považována za zámek, není zámkem v pravém slova smyslu. Nikdy totiž nesloužila jako sídlo, ale jen jako okrasa zdejší krajiny.

Zámek přetrval i silné zemětřesení, které Krym zasáhlo v roce 1927, a které ve skalisku pod zámkem zanechalo dlouho vertikální prasklinu a postaralo se, že stavba nebyla skoro čtyřicet let přístupná. Tehdy byla skála zpevněna pomocí železobetonové výztuže a zámek se opět otevřel veřejnosti a filmařům.
Líbí se Vám toto dílo?
Napište nám